Dobrý chleba? No jo, ale kde ho koupit…

jakub.tucnacek.czChleba je léta potravinou, kterou konzumujeme nejčastěji. Málokdo z nás ho alespoň jednou denně nejí. Jenže není chleba jako chleba. A koupit dobrý chléb není dnes na Mělnicku rozhodně samozřejmostí.

Je tomu už pár let, co přestal pekařství Řízek provozovat nositel tohoto jména, vášnivý cyklista Gusta Řízek. Do té doby bylo na Mělníku jasné, kam pro pečivo chodit. Úroveň pekárny šla s jeho odchodem výrazně dolů a spadla na průměr. Při hledání dobrého chleba můžeme zapomenout i na větší obchody s potravinami. Většina výrobků v nich nabízených pochází od dvou největších pekáren v zemi – Odkolek a Delta. A výroba v nich se podobá strojírenskému průmyslu. Poměrně standartní je ve velkovýrobách také praxe do těsta namlít neprodané staré pečivo. Na kvalitě výrobku se to samozřejmě projeví a není výjimkou, že takový chléb začne po třech dnech od výroby plesnivět. Řada lidí si tak řekla, že pro dobrý chléb bude něco dělat a začala si ho sama péct v domácích pekárnách. Jenže ne každému se chce udržovat doma žitný kvásek a kupované pečící směsi obsahují různé přídavky, které do opravdu dobrého chleba nepatří a cena takového chleba také nebývá nejnižší. Pokud ale k těmto domácím samopekařům patříte, máme pro vás na konci článku recept na levný a dobrý chleba, který zvládnete připravit stejně pohodlně, jako ten ze směsi. Ale zpět k možnostem nákupu dobrého chleba v obchodě. Pokud se na Mělníku ptáte po dobré pekárně, nejčastěji Vás lidé pošlou „k Novákům.“ A ano, můžeme potvrdit, že na mělnické poměry je chleba od nich velmi slušný.

Ještě horší situace s nákupem dobrého chleba je v Neratovicích a Kralupech. Konkurence místních pekáren je malá a lidé jsou tak téměř nuceně odkázání na supermarkety. Zatímco v Neratovicích si troufneme doporučit ke konzumaci chléb z pekárny Šrámek, v Kralupech nemusíme přemýšlet o nejlepším chlebu dlouho. Neměli jsme možnost vyzkoušet Cvrčovickou pekárnu, zaslechli jsme ale na ní velmi kladné názory. Každopádně ocenění jejich Cvrčovického chleba titulem „Regionální potravina“ hovoří za vše.

Pokud budeme pokračovat v konkurzu na dobrý chléb a rozšíříme svůj okruh i mimo tři velká města našeho okresu, najdeme dvě pekárny, které můžeme doporučit konečně bez výhrad. Dělají si vlastní těsto, pečou chleba ze surovin, který do nich patří. V pražské Holešovické tržnici se stal pojmem chleba ze Mšena od Petra Vondřicha. Chléb pečený podle tradiční receptury v parní peci vyniká dlouhou trvanlivostí (čerstvý zůstává po dobu až deseti dní) a také svou poctivou tříkilovou velikostí. Základem dobrého chleba je podle něj prokvašení žitné mouky. "Správné prokvašení trvá zhruba třináct hodin. Do již hotového kvasu přidáváme pšeničnou mouku chlebovou, kmín, sůl, případně dodáme vodu. Těsto musí být velmi volné a mít požadovanou teplotu," popisuje přípravu těsta na kváskový chléb.“ (Zdroj:http://hobby.idnes.cz/pekar-pece-chleba-podle-stare-receptury-v-praze-je-na-nej-fronta-pv3-/hobby-domov.aspx?c=A111208_111047_hobby-domov_bma) . Dalším místem, kde si dovolíme doporučit nákup nejen chleba, ale v podstatě jakéhokoliv čerstvě připraveného pekařského výrobku je prodejna Globus v Čakovicích. Za cenu blízkou těm nejlevnějším koupíte chutný chléb bez přísad který nezplesniví a poté co ztratí měkkost je na topinky snad úplně nejlepší.

Na závěr přidejme recept na prý nejlepší chléb z domácí pekárny, který stojí jen pár korun (recept je od diskutéra S4TANa):

300ml vody
500g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu (ideálně drcený)
1 lžíce instantního droždi

Všechno nalejt/nasypat do pekárny, zapnout a za 3,5 hodiny čerstvej krupavoučkej chlebík.

A jaké jsou vaše zkušenosti s pekárnami? Jaký je váš recept na domácí chleba? Podělte se s ostatními v diskusi.

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.


end is near

Kontakt

iSoutok.cz