Na návštěvě u Zdendy Pohlreicha

No nemyslete si, že by nás snad pozval k sobě domů na pokec. Pouze jsme okoukali titulky, jaké používá soudobý tisk, kdy nadpis málokdy vystihuje byť jen podstatu článku. U nás alespoň platí, že jsme sice nenavštívili soudobého českého kuchařského guru (superguru, a to v jiném oboru, je jen Vít Bárta), ale poobědvali jsme v nejznámější restauraci, kterou jako šéfkuchař provozuje – v Café Imperial. Jak nám chutnalo? V čem obsluha zaváhala?

Pokud byste chtěli v Café Imperial poobědvat také, je třeba mít na paměti včasné zamluvení stolu. Minimum je 4-5 dní předem. I dnes byla restaurace plná (pro rezervace slouží primárně levé křídlo od vchodu), neobjednaní hosté mají šanci urvat stůl v pravém křídle restaurace, ale musí mít štěstí. Každopádně vyrazit na oběd právě sem není nijak složité. Autem, které můžete nechat za 50,- korun na hodinu v Palladiu, jste v tomto obchodním centru z Neratovic, Kralup i Mělníka do třičtvrtě hodiny. A odsud je to pár set metrů ulicí Na Poříčí. Když vejdete, přivítá vás uvaděčka, dovede vás k rezervovanému stolu (nebo k volnému) a odebere vám kabáty. Číšník přiběhne okamžitě, nabídne jídelní lístky a pití. V našem případě mi také, nutno říct, že bez mého upozornění, odebral s omluvou sklenici a vyměnil za čistou. Manželka si na nečistou sklenici postěžovala sama, taktéž jí byla vyměněna s mluvou na myčku, která nechává skvrny. Z domova to znám a vím, že to dělají mycí přípravky, nikoliv myčka. Je to tedy odstranitelná věc. Nicméně na úvod to bylo zaváhání, které vzbudilo mírné rozpaky. Nyní jsme měli šanci porozhlédnout se po restauraci. Stoly jsou velmi blízko u sebe, soukromí zde příliš nečekejte. Nicméně to nebylo nic rušivého. Zvláštnější pocit jsme měli z mozaikami vykachlíčkovaných stěn a stropů. Oba jsme nezávisle na sobě probudili myšlenku na staré Římské lázně, které dal někdo vzhůru nohama a ze dna bazénů udělal strop. Jídelní lístek jsme si přečetli již v předstihu doma (vivat internet), objednávku jsme tedy nemuseli dlouze rozmýšlet. Ostatně jídelní lístek byl Pohlreichovsky stručný (což neznamená, že nebyl rozmanitý) a doplnění o denní menu (jedna polévka, tři jídla). Při objednávce potěšil číšník upozorněním, že tuňák je i v denní nabídce v téměř shodné variantě jako v jídelním lístku, ale za podstatně nižší cenu. To je první milá pozornost, které jsme se dočkali.

A nyní k jídlu a pití. K pití jsme vyzkoušeli domácí citronádu (manželce chutnala, na mě byla až příliš citronová, dal bych více vody), Mattoni (jestli chcete vědět, jak chutná, kupte si ji v Tescu :- ), nebyla přechlazená) a ristretto (Illy, standardní kavárenská kvalita kávy). Z polévek jsme okusili francouzskou cibulačku – ta byla opravdu výtečná, cibulka sladká, chuť naprosto v pořádku, bagetka a sýr taktéž) a slepičí vývar – silný, ale ne mastný, s celým horním stehnem i s kostí, domácími nudlemi, zeleninou velmi nadrobno nakrájenou. Trochu nás zaskočila sytost obou polívek, přestože porce byla obvyklá. Obě polévky byly příkladně horké.

Z hlavních chodů jsme zvolili salát Nicoise s čerstvým tuňákem a svíčkovou. U salátu bylo přáním, aby tuňák byl propečený well done. Salát se ukázal jako famózní volba. Ryba opravdu chutná s pěknou strukturou, zelenina s jemným dresinkem, porce zcela dostatečná. Svíčková byla vysoce nadprůměrná. Maso krásně měkké, šlo oddělovat lehce vidličkou, omáčka byla řidší, než bývá u domácích zvykem, ale její nasládlá chuť byla výrazná. Knedlíky byly nakrájeny širší, než bývá zvykem. Takže čtyři by vydaly na porci šesti až sedmi v obvyklé šíři. Možná proto, aby pomaleji chladly. Brusinky byly podávány zvlášť, snesl bych větší porci. Šlehačka na talíři chyběla. Což bylo podle jídelního lístku v pořádku. A ani na chuť nechyběla.  Druhou milou pozorností byl okamžik, kdy mi číšník sám nabídl přidání omáčky a vzápětí ji také v omáčkové konvici přinesl. Celé servírování probíhalo způsobem, že kuchař donesl do uličky ke stolu na podnosu připravený pokrm a číšník ho pouze naservíroval na stůl. Během každého chodu jsme vždy byly tázání, zda je vše v pořádku, případně zda jsme spokojeni. Vůči obsluze tedy nelze mít námitek.

Přestože se naše břicha již po dvou chodech roztáhla jak břuchy politiků po prvním roce ve funkci, vybrali jsme si z předloženého dezertního lístku pověstné sladké tečky. Zde jsem byl napnutý, zda si personál pozorně čte rezervace, protože jsem při ní požádal o ozdobení dezertu pro manželku svíčkou, jelikož oběd byl součástí oslavy jejích narozenin. Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou a višněmi byl moc dobrý. Zpočátku mi přišla kyselá chuť višní až rušivá, pak jsem je ale dojedl dříve než fondant. Trilogie čokoládových dortíků dorazila skutečně se zapálenou svíčkou a manželka se dočkala i gratulace od obsluhy. Pokud tento dezert volíte z důvodu, že je vaše břicho plné k prasknutí a slovo „dortík“ ve vás evokuje malou porci, pak vězte, že tato variace tří dortíků byla v součtu tak o půlku objemnější, než fondant. Každopádně i tento dezert byl lahůdkou, zejména karamel s příchutí kumquatu, který byl podkladem pro pěnu mousse, byl vynikající.

Během jídla jsme vyzkoušeli i toalety. Ženské neposoudím : - ), nicméně prý i tam vodovodní baterie tvar zlatých labutí. U těch mužských mě překvapila jejich velikost (pouze dvě mušle a jedna mísa), byly ale čisté a bez zápachu.

Příjemným překvapením byla i cena. Zaplatit za dvě tříchodová menu v oblíbené pražské restauraci včetně přiměřeného (12%) dýška 1.200,- korun je méně, než jsem čekal. Vlastně je to o dost méně, než bývá v lepších pražských podnicích zvykem.

Celkovou spokojenost bych vyjádřil na školní stupnici známkou 1- a návštěvu tohoto podniku rozhodně doporučil. Web Café Imperial včetně optimistických fotek exteriéru i interiéru (skutečný dojem je oproti fotografiím o něco horší) i jídel naleznete ZDE. Pokud je to pro Vás málo hogofogo, zkuste fajnovější Zdendovu restauraci (večerní restaurant a vinárna) Divinis anebo poslední hit pražských hogofogo flamendrů Zdenek´s Oysters Bar kde zaplatíte čtyřikrát tolik a najíte se třikrát míň. 

 

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.


end is near

Kontakt

iSoutok.cz